fbpx

Loupedeck CT Review

Το Loupedeck CT είναι το πιο πρόσφατο προϊόν της Φινλανδικής εταιρείας που δημιούργησε το Loupedeck+. Το CT σημαίνει Creative Tool κι αυτό είναι αρκετά χαρακτηριστικό.

Είναι μια πολύ όμορφη, μικρή και πρακτική κονσόλα που αυτή τη φορά δεν αφορά μόνο την επεξεργασία φωτογραφίας και βίντεο, αλλά και πολλές άλλες εργασίες και εφαρμογές. Όταν λέμε πολλές άλλες, κυριολεκτικά! Ακόμα και όταν απλά κάθεται, αν είναι ανοικτό στα Windows, δείχνει την ώρα και δίνει κάποιες δυνατότητες, πχ Copy-Paste ή να ανοίξεις κάποια tools.

Με το που ανοίγεις κάποιο πρόγραμμα, αυτό αυτόματα αναγνωρίζει που βρίσκεσαι και σου προσφέρει shortcuts για πράγματα που χρησιμοποιείς εκεί ενώ μπορείς να ρυθμίσεις τα αγαπημένα σου shortcuts. Είναι εκεί για όποια παραμετροποίηση μπορείς να φανταστείς κι επειδή η οθόνη του είναι ψηφιακή, μπορείς κάθε κουμπί που υπάρχει να το ρυθμίσεις να αντιστοιχεί σε κάποια λειτουργία που εσύ θες.

Αυτό φυσικά δίνει τεράστια ευελιξία, απεριόριστες ουσιαστικά δυνατότητες.

Είναι έτσι όμως ή όλες αυτές οι δυνατότητες τελικά το κάνουν δύσχρηστο;

Θα το δούμε παρακάτω. Ας τα πάρουμε όλα από την αρχή, από την πρώτη εντύπωση.

Συσκευασία

Ακόμα ένα προϊόν της εταιρείας που χωρίς προσπάθεια, με λιτό και προσεγμένο τρόπο περνάει ένα premium feeling. Μαύρο κουτί με ανάγλυφα γράμματα και μέσα μόνο τα απαραίτητα. Για εμένα ό, τι πιο κοντά σε Apple αισθητική στη μαύρη εκδοχή της.

Περιλαμβάνει την βασική κονσόλα, η οποία είναι κατασκευασμένη με υψηλής ποιότητας πλαστικό, κάποια αναλογικά κουμπιά 2 οθόνες. Μια χωρισμένη σε κυψέλες, στην οποία εμφανίζονται όλες οι επιλογές που υπάρχουν και είναι ρυθμιζόμενες πλήρως και μια που τραβάει την προσοχή και είναι στρογγυλή, στη μέση του κεντρικού κουμπιού της όμορφης, στιβαρής κατασκευής.

Να σημειώσω εδώ πως η σύνδεση γίνεται με USB type-C, υπάρχει όμως και αντάπτορας για μετατροπή σε USB 2.0 μέσα στη συσκευασία. Δεν έχει καμιά σημασία με ποιο τρόπο θα επιλέξεις να το συνδέσεις στον υπολογιστή, λογικά έχει γίνει για να προσφέρει την απαραίτητη μελλοντική συμβατότητα (κάθε λεπτομέρεια όμως, έχει τη σημασία της και είναι μια καλή προσθήκη). Κάτι περίεργο εδώ είναι ότι η κονσόλα έχει Bluetooth παρόλα αυτά δεν υπάρχει (ακόμα) η δυνατότητα να συνδεθεί ασύρματα. Οπότε, παραμένουμε στο καλώδιο, για την ώρα.

Κουμπιά

Τα κουμπιά, όπως και όλη η συσκευή, είναι πολύ ποιοτικά και ικανοποιητικά στην αφή και τη λειτουργία ενώ το κεντρικό κουμπί είναι από τα πιο άνετα που έχω χρησιμοποιήσει σε τέτοιου είδους κονσόλα. Σε σχέση δε με το Loupedeck+ είναι πολύ πιο άνετο, όμορφο αλλά και πρακτικό καθώς έχει ενσωματωμένες λειτουργίες στην πρωτότυπη, mini touch οθόνη στο κέντρο του.

Το Loupedeck CT έχει πέντε ειδών κουμπιά. Στρογγυλά που γυρνούν για να ρυθμίσεις ό, τι προβλέπει το customization που έχεις. Τετράγωνα με συγκεκριμένες λειτουργίες, Στρογγυλά που αντιστοιχούν σε κάποιες λειτουργίες αλλά είναι και full customizable (είναι clickable επίσης), το κεντρικό κουμπί που είναι επιφορτισμένο με τις περισσότερες λειτουργίες και δεσμεύει τον μεγαλύτερο χώρο, κερδίζοντας και το ενδιαφέρον καθώς είναι πανέμορφο και ο τρόπος που λειτουργεί είναι άμεσος και πολύ ικανοποιητικός σαν αίσθηση.

Τα πιο σημαντικά κουμπιά όμως, είναι αυτά που έχουν τις βασικές λειτουργίες και ανάλογα με την εφαρμογή επιτελούν άλλο ρόλο. Τα κουμπιά της οθόνης στο πάνω κεντρικό μέρος της κονσόλας. Είναι 14 πολύ μικρές οθόνες, touch όλες που λειτουργούν είτε πατώντας τες, είτε σέρνοντας το δάκτυλό σου πάνω τους οπότε αλλάζουν λειτουργικότητα. Σε αυτές τις πολύ μικρές οθόνες, βλέπεις σύμβολα και γράμματα, ανάλογα με το τι κάνουν. Αυτό είναι το βασικότερο πλεονέκτημα του CT!

Άσχετα με την αρχική ρύθμιση, σχεδόν τα πάντα μπορούν να παραμετροποιηθούν και σχεδόν για κάθε εφαρμογή, υπάρχει ο τρόπος να ρυθμίσεις τι θες να κάνει. Αυτό από μόνο του το κάνει ένα δυνατό εργαλείο. Το ερώτημα εδώ είναι αν πραγματικά είναι χρήσιμο για απλές εφαρμογές, που δεν έχουν άπειρες ρυθμίσεις και ουσιαστικά, έχουμε μάθει να χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια όλοι μας με το ποντίκι ή τα shortcuts τους, όπως πχ οι εφαρμογές Office. Στην πράξη, εγώ δεν το αγγίζω όταν δεν έχω μπροστά μου Lightroom και νομίζω πως δεν πρόκειται εύκολα να το κάνω. 

Software

Ποτέ μια συσκευή δεν μπορεί να πετύχει τον σκοπό της χωρίς την υποστήριξη ενός καλού software! Εδώ λοιπόν, έχουμε τη νέα έκδοση του λειτουργικού της Loupedeck που δεν είναι ξεχωριστή, είναι μια ανανεωμένη έκδοση που περιλαμβάνει υποστήριξη για το Loupedeck CT και παράλληλα για το παλιότερο Loupedeck και Loupedeck+. Όλα, όμορφα και καλά, σε ένα πακέτο, όλα τα προϊόντα, ακόμα και τα επόμενα, μια ωραία στρατηγική που διασφαλίζει συμβατότητα και ευκολία στη χρήση των προϊόντων της εταιρείας, ειδικά όταν χρησιμοποιείς παράλληλα, περισσότερα από ένα (έχω και το Loupedeck+ στον υπολογιστή).

Για ακόμη μια φορά, κάτι που ακόμα δεν μπορώ να αποδεχτώ πλήρως στο μυαλό μου, πρέπει από μόνος να ψάξεις στο site της εταιρείας και να κατεβάσεις το πρόγραμμα. Είναι κάτι που δεν είναι πολύ σημαντικό όμως, οπότε το προσπερνώ.

Όταν μιλάμε για software όμως, πρέπει να σκεφτόμαστε και την υποστήριξη. Σε ποια προγράμματα από αυτά που χρειάζεσαι, ανοίγει την πόρτα; Να τονίσω πως στο παρόν review θα ασχοληθώ κυρίως με ό, τι αφορά τη φωτογραφία. Οπότε σε αυτόν τον τομέα έχουμε υποστήριξη σε Adobe Lightroom Classic (προσοχή, δεν υποστηρίζεται ακόμη η έκδοση cloud και η επίσημη εκδοχή είναι ότι δεν έχει δοθεί η απαραίτητη πρόσβαση στο SDK της εφαρμογής από την Adobe), Adobe Photoshop Raw και Capture One. Υποστηρίζει πολλά ακόμα προγράμματα και συνεχώς προστίθενται νέα. Στη λίστα θα βρείτε πολλά γνωστά προγράμματα για επαγγελματίες, όμως το Premiere Pro, Illustrator, Aurora HDR, After Effects, Capture One.

Το πιο σημαντικό από όλα είναι η επιλογή "Add Application" μέσω της οποίας μπορείς να προσθέσεις υποστήριξη με custom επιλογές, οποιουδήποτε προγράμματος.

Η λίστα με όλα τα διαθέσιμα προφίλ για τα προγράμματα βρίσκεται στα αριστερά ενώ στο κάτω μέρος θα βρείτε το "Add Application".

Αυτό το μετατρέπει αυτόματα από ένα καλό, σε ένα παντοδύναμο εργαλείο για κάθε χρήση!

Στη σελίδα του προϊόντος υπάρχουν έτοιμες επιλογές για πολλά ακόμη προγράμματα και μπορείς άμεσα να κατεβάσεις τα έτοιμα αυτά προφίλ και να τα ενσωματώσεις στο software που τρέχει στον υπολογιστή σου μέσω του import tool που διατίθεται.

Με πολύ απλό τρόπο κατέβασα ένα αρχείο για το προφίλ του DaVinci Resolve που χρησιμοποιώ για επεξεργασία βίντεο και αμέσως έγινε διαθέσιμο με όλες τις επιλογές που χρειαζόμουν.

Μια επιπλέον, πολύ σημαντική προσθήκη, είναι η ενσωματωμένη μνήμη 8GB που περιέχεται, η οποία με το που συνδεθεί η κονσόλα εμφανίζεται διαθέσιμη στο λειτουργικό σας, στην οποία μπορείτε να αποθηκεύετε τα custom profiles σας και να τα χρησιμοποιείτε σε οποιονδήποτε υπολογιστή. Γιατί μόνο 8GB; Γιατί μάλλον αρκούν για απλά αρχεία XML. Θα ήθελα κάτι παραπάνω. Μάλλον κι εσείς.

Ποιότητα

Ποιοτικώς ήμουν επιφυλακτικός για το τι θα συναντούσα. Η έκδοση Plus που δοκίμασα, με είχε σε γενικές γραμμές, απογοητεύσει με την ποιότητα και την αίσθηση των πλαστικών μερών του και τον ήχο που θύμιζαν φθηνό προϊόν.

Το CT όμως έρχεται για να πάρει τη ρεβάνς!

Είναι μια κονσόλα ποιοτική, μια κονσόλα που από την πρώτη επαφή σε κερδίζει, νιώθεις πως αγγίζεις μια συσκευή φτιαγμένη από καλά υλικά και θες να την χρησιμοποιείς συνεχώς ή έστω να την ακουμπάς χωρίς λόγο. Τι άλλο να ζητήσει κανείς!

Πρακτικότητα

Ίσως θα έπρεπε να ξεκινούσαν όλα από αυτό. Είναι το Νο1, το πιο σημαντικό πράγμα που υπάρχει. Στο τέλος της ημέρας άλλωστε, αυτό που μετράει είναι αν έχεις κάνει τη δουλειά σου.

Το πιο σημαντικό σημείο που κοιτάω όσον αφορά την πρακτικότητα, είναι το πόσο εύκολα μπορείς να πάρεις ένα προϊόν και να το χειριστείς χωρίς άπειρες ρυθμίσεις και απαιτητικό ψάξιμο. Στο συγκεκριμένο κομμάτι, τα πράγματα είναι δύσκολα καθώς είναι σίγουρο πως για να μπορέσεις να δουλέψεις αποδοτικά θα πρέπει να αφιερώσεις πολύ χρόνο στην εκμάθηση και πιθανόν το σετάρισμα, αν δεν έχεις έτοιμα profiles που να σε βολεύουν (ακόμα κι εκεί ίσως χρειαστεί να αλλάξεις κάποια πράγματα). Αν φτάσεις στο σημείο να τα έχεις όλα όπως θες και να το έχεις συνηθίσει, σίγουρα μπορείς να απογειώσεις τη δουλειά σου. Εγώ, δεν έφτασα σε αυτό το σημείο ακόμη. Μετά από αρκετή προσπάθεια, πάντα γυρνούσα στο +, το οποίο μου πήρε πολύ λιγότερο για να το συνηθίσω.

Στο σημείο αυτό, μπορώ να πω ότι αν δεν είχα την απευθείας σύγκριση με το Loupedeck+ στον τομέα της φωτογραφίας, θα ένιωθα πως είχα ανακαλύψει τον τροχό. Όμως δεν μπορώ να το πω εύκολα αυτό. Σε μερικά σημεία έχουμε καλύτερη υλοποίηση και πρακτικότητα, σε μερικά όχι και τόσο.

Αυτό που με ενοχλεί στην εργασία μου (επεξεργασία φωτογραφίας), είναι ότι δεν έχω όσα χρειάζομαι άμεσα, μπροστά μου. Έχω όμως περισσότερα κι αυτό είναι κάτι που με προβληματίζει. Γιατί για να μπορέσουν να χωρέσουν σχεδόν όλες οι επιλογές του Lighroom (για παράδειγμα) σε μια τόσο μικρή κονσόλα, αναγκαστικά έχουν χωριστεί πολλά πράγματα σε ομάδες και πρέπει να αλλάζεις μεταξύ των ομάδων αυτών από επιλογές.

Τι είναι καλύτερο; Να τα έχεις όλα διαθέσιμα σε ένα περίπλοκο περιβάλλον ή να έχεις μόνο τα σημαντικά σε ένα πολύ πιο απλό και πρακτικό;

Νομίζω πως είναι θέμα του καθενός και θα υπάρχουν σίγουρα υπέρμαχοι και των δύο πλευρών. Η ταπεινή μου γνώμη πάει προς την απλότητα.

Που απευθύνεται

Απευθύνεται σε κάθε επαγγελματία που χρησιμοποιεί τον υπολογιστή του για να φτιάξει ή να επεξεργαστεί περιεχόμενο. Φωτογράφοι, βιντεογράφοι, μουσικοί, 3D animators, αρχιτέκτονες, χρήστες οποιουδήποτε προγράμματος με σύνθετες επιλογές, όλοι μπορούν να επωφεληθούν. Αυτό είναι το πολύ μεγάλο extra που φέρνει αυτό το νέο, κορυφαίο ως τώρα προϊόν, της εταιρείας.

Είναι ένα Creative Tool. Βάλε φαντασία και άσε την δημιουργικότητά σου να εκτοξευτεί!

Loupedeck+ ή Loupedeck CT; Η αναπόφευκτη σύγκριση για τους φωτογράφους.

Στο παρόν άρθρο, ασχολούμαστε κυρίως με την επεξεργασία φωτογραφίας. Έχουμε δύο προϊόντα που απευθύνονται, η έκδοση Plus (σχεδόν) αποκλειστικά σε φωτογράφους και βιντεογράφους (είχαμε κάνει review σε αυτή την έκδοση), ενώ η έκδοση CT σε οποιονδήποτε επαγγελματία θέλει να επωφεληθεί από τις δυνατότητες της κονσόλας.

Όταν η κύρια ενασχόληση κάποιου είναι η επεξεργασία φωτογραφίας, έχει δύο λόγους να επιλέξει την έκδοση Plus έναντι της CT και είναι και οι δύο πολύ σημαντικοί. Ο πρώτος είναι η διαφορά στην τιμή καθώς κοστίζουν 239€ και 499€, αντίστοιχα. Το κόστος είναι υπερδιπλάσιο, και αυτό από μόνο του ίσως ήταν αρκετό για κάποιους. Για έναν επαγγελματία ίσως δεν είναι τόσο σημαντικό (και σίγουρα θα είναι από τα πιο φθηνά αξεσουάρ που θα έχει αν αναλογιστεί κανείς τα υπόλοιπα κόστη εξοπλισμού), υπάρχει όμως και ο άλλος παράγοντας που δεν αφήνει καμιά αμφιβολία.

Για τους φωτογράφους, το Loupedeck+ είναι μονόδρομος σε σχέση με το Loupedeck CT κι αυτό οφείλεται στο ότι το πρώτο είναι στημένο για αυτούς. Έχει όλα τα απαραίτητα κουμπιά εκεί, είναι έτοιμα για χρήση, με τα ονόματά τους αποτυπωμένα και όλα τοποθετημένα με τρόπο ιδανικό. Στη νέα, παντοδύναμη κονσόλα της Φινλανδικής εταιρείας, ακόμα και για βασικές λειτουργίες πρέπει να κάνεις εναλλαγές πινάκων και επιλογών γιατί πολύ απλά, δεν χωράνε όλα σε ταυτόχρονα. Αν δείτε τα δύο προϊόντα δίπλα δίπλα, αυτό είναι προφανές.

Οπότε, φωτογράφοι, έχετε την απάντησή σας! Κάτι που από το πρώτο review, το είχα δηλώσει ξεκάθαρα. Είναι η κορυφαία επιλογή και θα απογειώσει την αποδοτικότητά σας.

Αν όμως ασχολείστε και με βίντεο ή κάποια άλλη, ιδιαίτερη, επαγγελματική εφαρμογή, τότε δείτε σοβαρά την παντοδύναμη, πλήρως παραμετροποιήσιμη και πολύ πρακτική (αφού το μέγεθός της είναι ιδανικό για μεταφορά) κονσόλα CT, γιατί είναι σίγουρο πως με σωστή εκμάθηση θα κάνει την εργασία σας πολύ πιο αποδοτική!

Τιμή και τρόποι αγοράς

Το LoupeDeck CT μπορείτε να το προμηθευτείτε από την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας, στην τιμή των 499€ με δωρεάν μεταφορικά σε όλο τον κόσμο.

Tip: Για Black Friday και Cyber Monday υπάρχει έκπτωση 10% οπότε κινηθείτε γρήγορα!

Χαρακτηριστικά

Διαστάσεις: 16cm x 15cm x 3cm
Βάρος: 365g
Σύνδεση: USB 2.0 A (περιέχεται καλώδιο USB-C σε USB-A), Bluetooth (υπάρχει ενσωματωμένο, όμως είναι ακόμη μη ενεργό, θα γίνει διαθέσιμο με software update μελλοντικά)
Χωρητικότητα: 8GB ενσωματωμένη
Υποστηριζόμενα λειτουργικά συστήματα: Windows 10, MacOS 10.13+
Υποστηριζόμενα προγράμματα: Ableton® Live™ (v.10.0), Adobe Lightroom Classic, Capture One Pro, Adobe Illustrator, Adobe Photoshop, Adobe Photoshop Camera Raw, Adobe Audition, Adobe Premiere Pro, Final Cut Pro X (v. 10.0) (μόνο σε MacOS), Streamlabs (μόνο σε Windows) και δυνατότητα δημιουργίας custom profile για όποιο άλλο χρησιμοποιείτε.

Τα θετικά

 1. Πολύ κομψό
  Πανέμορφη κονσόλα, με οθόνη πολλαπλών χρήσεων και φωτιζόμενο πληκτρολόγιο. Δίνει μια premium εμφάνιση στο προϊόν και στο γραφείο σας.
 2. Μικρό μέγεθος
  Μικρό, πρακτικό μέγεθος, κατάλληλο και για μόνιμη παρουσία σε ένα γραφείο αλλά και για μεταφορά οπουδήποτε θέλετε, σε μια τσάντα.
 3. Ελαφρύ
  Εκτός από μικρό, είναι παράλληλα και πολύ ελαφρύ. Ιδανικό για εργασία κατά τη διάρκεια ταξιδιών.
 4. Ποιοτικό
  Από τη πρώτη επαφή και το πρώτο άγγιγμα καταλαβαίνεις ότι έχεις μπροστά σου ένα προϊόν με ποιότητα υλικών και λεπτομέρεια κατασκευής. 
 5. Παραμετροποιήσιμο σε μεγάλο βαθμό
  Αλλάζεις σχεδόν τα πάντα, μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε κάθε, σχεδόν, εφαρμογή. Τι άλλο να ζητήσεις;
 6. Bluetooth
  Το συγκεκριμένο είναι και θετικό και αρνητικό. Ο λόγος είναι ότι ενώ η κονσόλα το διαθέτει, αρκετό καιρό μετά δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί. Όταν αυτό γίνει όμως, θα είναι ένα πολύ καλό και πρακτικό χαρακτηριστικό.

Τα αρνητικά

 1. Ακριβό
  Τα σχεδόν 500 ευρώ είναι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, ειδικά στην εποχή μας. Δεν είναι όμως ένα ποσό απαγορευτικό, ειδικά όταν κάποιος το χρησιμοποιεί στη δουλειά του.
 2. Χρειάζεται αρκετός χρόνος για το σετάρισμα και την εκμάθηση
  Ακόμα κι αν χρησιμοποιήσεις τα έτοιμα presets για το αγαπημένο σου πρόγραμμα, το να μάθεις να δουλεύεις αποδοτικά με αυτό, είναι κάτι απαιτητικό και μάλλον θα χρειαστείς αρκετό χρόνο, πόσο μάλλον αν πρέπει να αλλάξεις κάποια πράγματα για να το σετάρεις σωστά.
 3. Συνδεσιμότητα (USB και όχι Bluetooth)
  Το αρνητικό αυτό που δεν θα είναι πλέον αρνητικό όταν έρθει το software update που θα το ενεργοποιεί. Περιμένουμε με αγωνία.

Γενικά συμπεράσματα

Η αίσθηση που έχω είναι πως πρόκειται για ένα πολύ δυνατό προϊόν που δεν είναι για όλους. Αν δεν έχεις την ανάγκη να κάνεις εξαιρετικά πολύπλοκες εργασίες που απαιτούν πάρα πολλές ενέργειες και λεπτομέρεια, πιο πιθανό είναι να χάσεις υπερβολικό χρόνο και χρήματα παρά να κερδίσεις οτιδήποτε. Είναι παρόμοιο με το να αγοράζεις μια επαγγελματική φωτογραφική μηχανή για τις διακοπές σου. Δεν έχει νόημα.

Αν όμως ξέρεις τι κάνεις, αντιλαμβάνεσαι ότι θα χρειαστείς τον χρόνο για να το ρυθμίσεις και να μάθεις να το χειρίζεσαι σωστά, αυτή η επένδυση χρόνου και χρημάτων θα αποδώσει σύντομα.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο techingreek.gr