fbpx

Η πρώτη μου φωτογραφική μηχανή - Ένας οδηγός αγοράς

Ένα από τα πράγματα που με ρωτούν πολύ συχνά είναι “θέλω να πάρω μια φωτογραφική μηχανή, τι μου προτείνεις;”. Είναι μια ερώτηση ισοδύναμη με το “θέλω να πάρω αμάξι, τι μου προτείνεις;”. Δεν μπορεί να απαντηθεί αν δεν ξέρεις τις ανάγκες του χρήστη. Αυτός που ρωτάς δεν ξέρει αν το θες για ταξίδια, για την πόλη, για την οικογένεια, για πίστα, για το βουνό ή για οτιδήποτε άλλο και φυσικά δεν ξέρει τι βάθος έχει το πορτοφόλι σου. Το ίδιο ισχύει και με τον φωτογραφικό εξοπλισμό.

Υπάρχουν κάμερες και φακοί για όλα τα γούστα, τις ανάγκες και σε μεγάλο χρηματικό εύρος. Ισχύει κι εδώ ό, τι με τα κινητά και τους υπολογιστές. Κάποια προϊόντα είναι φορτωμένα με τα τελευταία τεχνολογικά trends και με δυνατότητες πρωτοποριακές και εντυπωσιακές που πολλές φορές ενθουσιάζουν (πολύ κοντά στο “ξεγελούν” ή έστω “παρασύρουν”) αλλά δεν είναι απαραίτητα για την χρήση που τα θέλουμε. Συνήθως, ένα πολύ μικρό ποσοστό χρηστών θα αξιοποιήσει τις πιο εντυπωσιακές από τις δυνατότητες μιας κάμερας, όταν μιλάμε για απλή χρήση ή ακόμα και για επαγγελματική πολλές φορές.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως δεν παίρνω ποτέ το μέρος κάποιου συγκεκριμένου brand και προτείνω σε όλους να μην το κάνουν. Υπάρχουν εκεί έξω πολλές ομάδες ανθρώπων που υποστηρίζουν φανατικά κάποια εταιρεία και τα προϊόντα της. Μην το κάνετε. Λίγο πολύ όλες οι εταρείες έχουν καλές λύσεις για όλες τις ανάγκες και καμιά δεν υπερτερεί ξεκάθαρα από τις άλλες, όχι ολοκληρωτικά. Αν κάτι σας πείθει να ακολουθήσετε ένα brand, να είναι κάτι που έχει βαθύτερο νόημα. Για παράδειγμα, αν όλοι οι γύρω σας έχουν Nikon, έχετε ένα λόγο να δείτε προς τα εκεί. Γιατί μπορεί να χρειαστείτε κάτι, να το δανειστείτε για μια περίσταση. Αν έχετε ήδη 4-5 φακούς Canon, δεν θα ήταν πολύ έξυπνο να πάρετε ένα σώμα Sony και να χρειαστεί να τα αγοράσετε όλα από την αρχή. Αν πάλι έχετε μια compact κάμερα Panasonic για τις διακοπές σας και θέλετε να πάτε σε DSLR, δεν θα ήταν λογικό να παραμείνετε εκεί μόνο και μόνο “γιατί σας βόλευε το μενού”. Σε κάθε περίσταση πρέπει να σκέφτεστε σφαιρικά.

Ποια κάμερα όμως να πάρω τελικά;

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Υπάρχουν συνδυασμοί πολλών παραγόντων που πρέπει να ληφθούν υπόψιν. Πρέπει να βρεθεί η τέλεια ισορροπία. Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι τα ακόλουθα.

Ποιο είναι το budget σου;

Είναι το πιο βασικό, από εκεί ξεκινούν όλα. Γιατί πολύ απλά, ακόμη κι αν θες ή χρειάζεσαι κάποιον εξοπλισμό, πρέπει να μην υπερβαίνεις τις δυνάμεις σου. Μπορείς να αγοράσεις έξυπνα και να τα αναβαθμίσεις αργότερα κομμάτι κομμάτι. Προσωπικά επενδύω ένα 15-20% πάνω από το άνω όριο που έχω στο μυαλό μου. Είναι ασφαλές και συνήθως αρκεί για να πας ένα σκαλί παραπάνω από αυτό που μπορείς, χωρίς μεγάλο ρίσκο.

Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Πρόσφατα απέκτησα μια νέα Full Frame DSLR. Το budget μου έφτανε για περίπου 1200€ και με αυτό θα μπορούσα να πάρω μια πολύ καλή Crop μηχανή. Με 400€ όμως ακόμα, μπορούσα να αλλάξω κατηγορία και να πάω σε Full Frame επαγγελματική. Άξιζε; Φυσικά! Γιατί μου δίνονται πολύ περισσότερες δυνατότητες με μια λογική επιπλέον επένδυση και έχω στα χέρια μου μια κάμερα στην οποία μπορώ να στηριχτώ και να επενδύσω για το μέλλον μου.

Πόσα γνωρίζεις από φωτογραφία (ISO, Shutter speed, Aperture… σου λένε κάτι);

Είμαστε στην εποχή που όλοι έχουν κάποια ψηφιακή κάμερα. Έχει γίνει πλέον πάρα πολύ απλό να αποκτήσεις εξοπλισμό, υπάρχουν λογικές τιμές για όλες τις ανάγκες που όμως επαρκούν ακόμη και για επαγγελματική δουλειά, αν κάποιος γνωρίζει να τις χειρίζεται. Αλλά αν αγοράσεις μια εξελιγμένη mirrorless με 2500€ και έναν φακό με άλλα 1000€ χωρίς να γνωρίζεις ή να έχεις την όρεξη να μάθεις περισσότερα για τις δυνατότητες που σου δίνει, σε παρακαλώ, μην το κάνεις. Αυτά τα μηχανήματα είναι κρίμα να τα έχεις μόνιμα στο Auto Mode για να τραβάς snapshots στις διακοπές σου. Αυτά τα μηχανήματα βρίσκονται κοντά μας για να τα αγαπήσεις, να τα ερωτευτείς. Να ξεζουμίσεις τις δυνατότητές τους στο έπακρο!

Άλλωστε, όσα και να πληρώσεις, όταν γυρίσεις το κουμπί του επιλογέα στο Auto, τότε δύσκολα θα έχεις τα αποτελέσματα που θα δικαιολογούν την επένδυση που έκανες. Θα βγάζεις τις ίδιες (εντάξει, υπερβάλλω λίγο αλλά ισχύει στο περίπου) φωτογραφίες με μια μηχανή κόστους 300€.

Θες να μάθεις περισσότερα για τη φωτογραφία;

Αυτό είναι ένα πολύ βασικό ερώτημα. Αν ο σκοπός σου είναι αυτός, τότε ναι, πάρε μια οικονομική DSLR ή Mirrorless και ξεκίνα να χτυπάς αλύπητα κλικ! Φωτογράφισε τα πάντα. Τους φίλους, τους γείτονες (προσοχή στο GDPR, ε;), τα λουλούδια στον κήπο, την θάλασσα, το αυτοκίνητό σου, τα μυρμήγκια, ό, τι θες. Τα πάντα είναι εκεί και σε περιμένουν.

Ξέχνα το Auto Mode για πάντα και άρχισε να ψάχνεις τις δυνατότητες του Manual Mode, του Shutter Speed Priority, του Aperture Priority ή όποιου άλλου Mode διαθέτει ο εξοπλισμός σου. Μάθε για το Exposure, για τις διαφορές στις μεθόδους εστίασης, για την φωτομέτρηση, το φλας. Υπάρχει ένας νέος κόσμος που σε περιμένει εκεί έξω!

Θα την χρησιμοποιήσεις στο άμεσο μέλλον επαγγελματικά;

Αυτό το ερώτημα είναι κοντά στο προηγούμενο αλλά διαφέρει ουσιαστικά. Μπορεί να θες να μάθεις κάτι παραπάνω για τη φωτογραφία από ενδιαφέρον προσωπικό. Να είναι το χόμπι σου και να μην σε ενδιαφέρει να κάνεις επαγγελματική δουλειά με αυτό, να σου αρκεί να φωτογραφίζεις τους φίλους, τα παιδιά σου, τα κατοικίδιά σου, αλλά να το κάνεις με τρόπο σωστό και να πειραματίζεσαι. Να είναι το χόμπι σου!

Αν θες όμως να ασχοληθείς επαγγελματικά, θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου και άλλα πράγματα. Θα πρέπει να έχεις στα χέρια σου εξοπλισμό κατάλληλο να ανταπεξέλθει στις ανάγκες μιας επαγγελματικής δουλειάς! Τι εννοώ; Ας το δούμε πιο προσεκτικά.

Οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν κυρίως Full Frame φωτογραφικές μηχανές. Οι λόγοι είναι διάφοροι αλλά κυρίως έχουν να κάνουν με το φως και την ποιότητα. Η φωτογραφία είναι φως και ένας αισθητήρας Full Frame επιτρέπει πολύ περισσότερο φως να εισέλθει και προσδίδει μεγαλύτερο βάθος στα χρώματα και τις σκιές, φέρνοντας πολύ καλύτερα αποτελέσματα στην φωτογράφιση. Επιπλέον, επειδή η κατηγορία των Full Frame θεωρείται το standard στην επαγγελματική φωτογραφία με αποτέλεσμα να έχουν αναπτυχθεί πολύ περισσότερο οι μηχανές της κατηγορίας αυτής και είναι φορτωμένες με ποιοτικά χαρακτηριστικά, εργονομία και δυνατότητες με αξεσουάρ και φακούς εξειδικευμένα και στοχευμένα.

Ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που κάνει τη διαφορά και μπορεί να σώσει τη μέρα είναι η ύπαρξη δεύτερης υποδοχής κάρτας με δυνατότητα backup. Φαντάσου να φωτογραφίζεις έναν γάμο. Στη μέση του μυστηρίου πατάς το κουμπί και κάτι δεν πάει καλά. Κοιτάς την οθόνη και σε λούζει κρύος ιδρώτας… είναι το μήνυμα λάθους της κάρτας που έχει “χτυπήσει”. Αν η κάρτα είναι μία, τότε πρέπει να αρχίσεις σοβαρά να σκέφτεσαι τι δικαιολογία θα πεις στο ζευγάρι. Γιατί το “η μηχανή μου δεν μπορούσε να πάρει δεύτερη κάρτα”, δεν είναι επαρκές.

Θες να τραβάς φωτογραφίες ή και video;

Πολλοί πλέον ασχολούνται σοβαρά με το βίντεο. Επαγγελματικό ή μη. Τα περισσότερο σώματα φωτογραφικών τραβούν βίντεο πολύ καλής ποιότητας ακόμη και σε 4Κ (έρχονται και τα 6Κ και 8Κ σύντομα), αλλά οι παλιότερες DSLR περιορίζονται στο πιο γνωστό έως τώρα standard, το Full High Definition (ναι, αυτό το 1920px σε πλάτος). Με τις οθόνες 4Κ όμως να γίνονται όλο και πιο φθηνές και διαδεδομένες, πολλοί ζητούν video υψηλότερης ανάλυσης. Αυτό πρέπει να το σκεφτείτε πολύ σοβαρά προτού αποφασίσετε.

Στον τομέα αυτό, υπάρχουν πολύ δυνατές DSLR αλλά και εκπληκτικές mirrorless που έχουν πολλά σημεία εστίασης, σταθεροποιητές εικόνας στο σώμα, focusing systems που δεν χάνουν στιγμή το αντικείμενο στο οποίο στοχεύετε και δυνατότητα για πολύ υψηλά ISO χωρίς κόκκο, που τις καθιστά ιδανικές για τέτοιες περιστάσεις. Θα επιμείνω κι εδώ στο ίδιο με πριν. Αν θέλετε να τραβάτε απλά βιντεάκια από “την παρέα” ή τις διακοπές σας, μην επενδύσετε σε ένα τέτοιο μηχάνημα.

Τα απάντησα όλα… και τώρα;

Τώρα πρέπει να πάρεις την απόφαση. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ακολουθήσεις το ένστικτό σου, την καρδιά σου και ναι… το πορτοφόλι σου! Αν θες να ακολουθήσεις την λογική σου, δεν θα σου βγει ποτέ σε κακό.

Ας δούμε τις επιλογές μας. Οι κυριότερες κατηγορίες είναι οι εξής:

Αυτός που θέλει απλά να βγάζει την οικογένεια, τα παιδιά, φίλους

Η απάντηση σε αυτή την περίπτωση είναι απλή. Αγοράστε μια φωτογραφική μηχανή compact. Θα βρείτε πολλές, αρκετά καλές στην αγορά στα 200-400€ που θα καλύψουν όλες τις ανάγκες σας, θα έχουν δυνατό ζουμ, ενσωματωμένο φλας, θα σας καλύπτουν σχεδόν στα πάντα και θα είναι και μικρές σε μέγεθος για να μην σας ενοχλεί η καθημερινή της μεταφορά και να μην πιάνει χώρο στο τραπέζι. Ιδανικό!

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι για αυτούς που θέλουν να κάνουν τόσο απλή χρήση, η λύση ενός κινητού με καλή κάμερα ίσως και να είναι μια πολύ καλή λύση καθώς πλέον τα κινητά έχουν φτάσει σε πολύ καλό επίπεδο στον τομέα αυτό και είναι παράλληλα πολύ πρακτικά αφού μπορεί κανείς άμεσα να μοιραστεί τις φωτογραφίες του οπουδήποτε, πάρα πολύ εύκολα.

Αυτός που θέλει να βγάζει φωτογραφίες όποτε έχει όρεξη αλλά θέλει και να μάθει

Το ιδανικό για εσένα είναι να πάρεις μια από τις entry level DSLR ή μια mirrorless (λίγο πιο ακριβές αλλά επειδή η τεχνολογία πάει προς τα εκεί, είναι καλή επένδυση). Αυτές έχουν τα αυτόματα mode για όποτε δεν θες να βουτήξεις στα βαθειά, έχουν όμως και τα Manual Modes για να ασχοληθείς όποτε έχεις χρόνο. Μπορείς να βρεις τέτοιες φωτογραφικές στην κλίμακα των 450-1000€. Αν ψάξεις, θα βρεις πολύ καλές προσφορές για σώματα με φακούς μαζί σε εκπληκτικές τιμές!

Αυτός που θέλει μελλοντικά να γίνει επαγγελματίας

Εσύ θα πρέπει να ζυγίσεις προσεκτικά τα πράγματα. Θα ήταν καλό να πάρεις την πιο καλή μηχανή που αντέχει η τσέπη σου και να σκεφτείς ότι πάνω στο πρώτο σώμα φωτογραφικής που θα αγοράσεις, θα χτίσεις μελλοντικά. Οπότε προτείνω να κοιτάξεις σίγουρα για Full Frame ώστε αν στο μεταξύ αγοράσεις 1-2 φακούς, να μπορείς να τους χρησιμοποιήσεις (υπάρχει συμβατότητα και με τους crop αλλά με περιορισμούς) όταν θα αλλάξεις σώμα (που λογικά θα αλλάξεις αν τα καταφέρεις και γίνεις επαγγελματίας). Γενικά, είναι καλύτερο να επενδύεις σε φακούς παρά σε σώματα. Γιατί ο καλός φακός θα σε συντροφεύει για πολλά χρόνια.

Σκέψου σοβαρά αν μπορείς να επενδύσεις σε mirrorless από τώρα. Μην το θεωρήσεις απαραίτητο. Οι DSLR είναι ακόμη εκπληκτικές και παντοδύναμες και κυρίως… φθηνότερες και δοκιμασμένες! Άλλωστε, οι περισσότεροι φακοί των εταιρειών είναι συμβατοί και με τις mirrorless, οπότε μπορείς να αποκτήσεις μια αργότερα, όταν η τεχνολογία ωριμάσει πλήρως (που θα γίνει σύντομα).

Σε αυτή την κατηγορία δεν υπάρχει άνω όριο και στην πραγματικότητα ούτε σαφές κάτω. Υπάρχουν πολύ αξιόπιστες επιλογές που ξεκινούν ακόμα και από 450€ ενώ μπορείς να πας και πολύ ψηλά. Νομίζω πως θα ήταν ιδανικό να αποκτήσει κανείς ένα σώμα μηχανής τουλάχιστον από την ημιεπαγγελματική κατηγορία, σε τιμή τάξης των 700€ και πάνω, ενώ αν αντέχει η τσέπη σας, δοκιμάστε να πάρετε μια Full Frame. Θα βρείτε κάποιες καλές στα 1000€ και κάτι περίπου, θα βρείτε όμως και καλές μεταχειρισμένες, δώστε προσοχή εκεί σε τι κατάσταση βρίσκεται όμως και α υπολογίσετε πολύ σοβαρά το κόστος των φακών που δεν είναι καθόλου αμελητέο και όταν μιλάμε για Full Frame, συνήθως είναι λίγο πιο ακριβοί.

Αυτός που είναι επαγγελματίας

Αυτός που είναι επαγγελματίας λογικά προσπέρασε όλα τα παραπάνω διαβάζοντας μόνο δειγματοληπτικά κάποια σημεία και έφτασε απευθείας εδώ. Για εσένα δεν έχω να πω πολλά. Λογικά τα ξέρεις. Εύχομαι μόνο να μην είσαι κάποιος φανατικός με τα brands που έχεις επιλέξει και να βλέπεις τους υπόλοιπους φωτογράφους ως συναγωνιστές, ως συναδέλφους και όχι αντιπάλους. Άλλωστε το γνωρίζετε όλοι σας, αυτός που είναι καλός, θα πετύχει (με λίγη τύχη), ενώ ο κακός θα χαρεί για λίγο.

Έχω όμως πρόταση και για εσάς. Μην αγοράζετε ούτε εσείς την τελευταία φωτογραφική μηχανή που βγαίνει, μην έχετε αυτό τον στόχο. Όσο αντέχει η τσέπη, γιατί σε αυτό το επάγγελμα ισχύει στο έπακρο το “όρεξη να ‘χεις να χαλάς λεφτά”!

Καλές αγορές σε όλους και καλά κλικ!

*Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο techingreek.